Dan före dopparedan

Jag älskar inte högtider nuförtiden men jag skulle heller inte vilja vara utan dem. Det är välbehövligt med avbrott ifrån vardagen, ibland endast för att uppskatta den igen. Det blir tydligt för mig hur viktigt det är med rutiner, nu har jag lämnat vardagen Umeå och kommit hem till julen. Vilket har rutiner i sig, vår jul är sig lik sen flera år tillbaka.

Det skrämmer mig när jag märker hur mycket det svajar under fötterna när jag frångår mina invanda rutiner. Rutiner som jag hatälskar. Jag hatar dem för de gör mig så förutsägbar, jag skulle mer vilja vara en ”go with the flow-person”, likt den person jag var när jag reste. Jag hatar dem för det är rutiner jag har skapat pga min hjärntrötthet. Rutiner som jag inte skulle haft om jag var frisk.

Jag älskar dem för de underlättar hela min vardag. Det gör att saker och ting går på automatik där jag slipper timtal av velande, dividerande, kalkylerande med mig själv. Jag älskar dem för det gör att jag får gjort saker, promenera, springa, äta bra mat osv. Jag älskar dem för de funkar för mig när situationen är som den är.

Med rutiner så håller jag samman bättre och det blir lugnare i hjärnan. Däremot vill jag inte vara helt rutinstyrd och det är säker bra att ibland frångå det invanda, utmana hjärnan.

Det är en hårfin gräns mellan rutiner som hjälper eller stjälper. Jag märker att jag blir stressad när mina rutiner bryts, till och med irriterad och arg. Vilket grundar sig i rädsla, vad blir konsekvenserna av att jag frångår mina rutiner? Dvs hur hjärntrött kommer jag bli.

Men om det är någonting jag lärt mig så är det hur anpassningsbar människan är. Rutiner kan ändras, justeras, skapas, slopas. Det som ofta behövs är tid, med tiden så går det skapa rutiner i alla slags miljöer, på ett eller annat sätt. Rutiner som håller en flytande.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s